Ontwikkelingen derde kwartaal

Gepubliceerd op 9 oktober 2024
Ontwikkelingen derde kwartaal

​In het derde kwartaal van dit jaar steeg de Frontier Market Index met 0,5%. Het sentiment was vooral positief in landen als Egypte (+9,9%), Marokko (+8,9%) en Vietnam (+3,7%). De grootste dalers waren Nigeria (-13,5%), Kazachstan (-5,1%) en Kenia (-2,7%). De posities in de portefeuille gericht op de Frontier Markets namen per saldo toe met 3,4%.

Het rendement op  Nigeriaanse aandelen stond onder druk door een forse daling van de Naira dit kwartaal (-12,6%) mede als gevolg van een daling van de olieprijs. Daarnaast heeft de centrale bank van Nigeria al meerdere keren dit jaar de rente verhoogd in reactie op de aanhoudende inflatie, die een 28-jarig hoogtepunt bereikte. De inflatie in september nam toe met 32,2% op jaarbasis, onder andere veroorzaakt door het afschaffen van subsidies op benzine, elektriciteit en eerder genoemde devaluaties onder president Bola Tinubu.

Na een forse aandelenrally eerder dit jaar, waren beleggers in Kenia minder optimistisch in het derde kwartaal. Protesten tegen belastingverhogingen, opgelegd door het IMF, dwongen de regering om deze plannen terug te trekken. Door de tijdelijke stop van de IMF-steun heeft Kenia zich gericht op de verkoop van obligaties in shillings, wat de rente op lokale schulden hoog houdt. Ondanks een recente renteverlaging blijven de kosten dicht bij de piek van 2015. De regering heeft daarom haar begroting voor 2024/25 aangepast, met bezuinigingen en meer binnenlandse leningen, maar de zorgen over externe financiering blijven. IMF-ondersteuning wordt alsnog verwacht, maar beleggers houden rekening met vertraging. De regering en het IMF moeten fiscale issues  aanpakken zonder meer sociale onrust te veroorzaken.

In Egypte was het sentiment positief, ondanks dalende inkomsten uit het Suez kanaal. Rederijen stappen over op alternatieve routes, om aanvallen door Houthi's in de Rode Zee te vermijden. Toch zijn er voldoende positieve ontwikkelingen, waaronder de investeringen van beleggers. Zo kondigde het Saudisch investeringsfonds een investering van $5 miljard in Egypte aan, wat de meest recente is in een reeks Golf-investeringen. Egypte heeft de afgelopen jaren veel investeringen vanuit de Golfstaten ontvangen, waaronder een mega-deal van de Verenigde Arabische Emiraten ter waarde van $35 miljard.

Vietnam zal binnenkort de  eis schrappen dat buitenlandse investeerders de aandelenhandel volledig vooraf moeten financieren met de Vietnamese Dong. Deze maatregel, die op 2 november ingaat, is bedoeld om de kans te vergroten dat het land wordt geclassificeerd als een opkomende markt. Momenteel moeten buitenlandse investeerders nog 100% van het aankoopbedrag in Vietnamese Dong overmaken voordat ze kunnen investeren in Vietnamese aandelen. De wijziging kan ertoe leiden dat FTSE Russell, dat Vietnam sinds 2018 op de nominatielijst heeft staan, het land binnen een jaar opwaardeert. Dit zou meer internationale investeerders aantrekken naar de snel groeiende economie van Zuidoost-Azië. De maatregel past in de bredere strategie van Vietnam om de waarde van de aandelenmarkt te laten stijgen tot tussen de 100% en 120% van het BBP in 2030.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen