Update Frontier Markets - factsheets augustus

Gepubliceerd op 4 september 2024
Update Frontier Markets - factsheets augustus

​Nu de maand augustus is afgesloten kunnen we de balans opmaken over de eerste 8 maanden van het jaar. Daarin zien we een overwegend positief beeld voor opkomende markten. Het TCM Vietnam fonds laat over deze periode een rendement zien van +17,43% en doet het daarmee ruimschoots beter dan de indextracker (Vietnam ETF), die over dezelfde periode een rendement laat zien van -3,38%. 

Het breder gespreide TCM Global Frontier Markets fonds staat over de eerste 8 maanden op een rendement van +5,67% en presteert daar mee minder dan de indextracker die op +9,82% staat. Dat komt vanwege valutadevaluaties in het begin van het jaar in Egypte en Nigeria, waar het fonds toen een hogere weging in had. Over de afgelopen 3 maanden is een inhaalslag ingezet, waarbij het fonds een rendement haalde van +3,19% ten opzichte van +1,83% voor de index ETF. In de afgelopen maand droegen de posities in Vietnam in positieve zin bij aan het resultaat.

Een van de aandelen die de aandacht trok was Mobile World, een toonaangevend Vietnamees retailbedrijf dat zich richt op consumentenelektronica, mobiele telefoons en dagelijkse boodschappen via zijn ketens Thegioididong, Dien May Xanh en Bach Hoa Xanh. In het tweede kwartaal van 2024 behaalde het bedrijf een netto-omzet van VND34,385 miljard, wat een stijging van 15,9% op jaarbasis betekent en een nettowinst van VND1,172 miljard, 69x de winst van het voorgaande jaar. Deze sterke prestatie, vooral in de segmenten consumentenelektronica en Bach Hoa Xanh (supermarkten), toont aan dat MWG effectief heeft weten om te gaan met kostenbeheersing en operationele efficiëntie. De sterke correlatie tussen het bezit van moderne grotere winkelketens, verstedelijking en het inkomensniveau van huishoudens is een positief teken voor de toekomst van MWG in Vietnam. Deze trend suggereert dat met de toename van verstedelijking en hogere inkomens, de vraag naar moderne retailformaten zoals die van MWG zal blijven groeien, wat kansen biedt voor verdere expansie en winstgevendheid​.     

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen