Update Frontier Markets - factsheets juli

Gepubliceerd op 12 augustus 2024
Update Frontier Markets - factsheets juli

​In juli steeg de brede Frontier Markets index met 1%. Het sentiment was vooral positief in landen als Marokko (+6,4%), Egypte (+3%) en Vietnam (+0,6%). De grootste dalers waren Nigeria (-11,5%), Sri Lanka (-5,5%) en Kenia (-4,1%).
Het rendement van Nigeriaanse aandelen, gemeten in euro stond weer onder druk door een forse daling van de naira deze maand (-9,3%). Gemeten in lokale valuta daalde de Nigerian All Share Index -2,2%. De neergang wordt voornamelijk toegeschreven aan de hogere rentestand, die beleggers naar vastrentende effecten heeft gedreven, en nieuwe fiscale regelgeving voor banken.

De centrale bank van Nigeria adviseerde banken om de winsten, verkregen door de versoepeling van de valutaregels door president Tinubu, te behouden als buffer tegen verliezen. Sinds juni 2023 is de waarde van de naira met ongeveer 70% gedaald ten opzichte van de dollar. Tinubu's regering zal een eenmalige belasting van 70% opleggen op deze winsten voor het boekjaar 2023. Deze belastingmaatregel volgt het voorbeeld van verschillende Europese landen die ook speciale belastingen op banken hebben ingevoerd vanwege winsten door inflatie en stijgende rentetarieven. De beëindiging van de kunstmatig sterke naira-wisselkoers door Nigeria leidde tot hogere winsten voor banken met dollaractiva, maar veroorzaakte verliezen voor klanten met dollarleningen. In 2023 verdrievoudigde de winst van Guaranty Trust Bank en verviervoudigde die van Access Bank.

In Sri Lanka kwam het sentiment onder druk te staan na geruchten over uitstel van de aanstaande verkiezingen. Het land gaat op 21 september de langverwachte presidentsverkiezingen houden. Hoewel de grondwet stelt dat de verkiezingen binnen een specifieke periode moeten plaatsvinden, zijn verkiezingen in het verleden vaak uitgesteld. President Ranil Wickremesinghe heeft in 2023 nog de lokale verkiezingen uitgesteld vanwege financiële redenen, wat tot de nodige onrust leidde.

In Vietnam blijft de export versnellen met een totale toename van 19,1% in juli t.o.v. van vorig jaar, wat resulteert in een handelsoverschot van $14,1 miljard. Vooral hightech producten zoals elektronica en mobiele telefoons leiden de exportgroei, aangedreven door toenemende vraag uit de VS en Europa. De importgroei wordt voornamelijk gedreven door grondstoffen en half afgewerkte producten, wat wijst op een sterke productieactiviteit. In juli bleef de PMI stabiel op 54,7, wat wijst op een sterke verbetering in de industriële sector. Nieuwe orders lieten een robuuste groei zien, mede dankzij een gunstige vraagomgeving. De detailhandelsverkopen groeiden met 8,7% op jaarbasis, deels door de terugkeer van internationale toeristen. Vietnam verwelkomde 10 miljoen internationale bezoekers, 1,9% meer dan voor COVID. Ook de binnenlandse consumptie nam toe, wat blijkt uit de hernieuwde groei van auto-importen na een daling in de eerste helft van 2024.

De buitenlandse directe investeringen (FDI) lieten een stijging zien van 8,4% in juli t.o.v. van vorig jaar. Nieuwe FDI-aanvragen stegen ook, met veel geplande investeringen in de verwerkende industrie en vastgoed. Grote bedrijven zoals Foxconn, Lotte, Samsung en LG verhogen hun investeringen nog steeds in Vietnam.

In juli overleed de secretaris-generaal van de Communistische Partij van Vietnam, Nguyen Phu Trong. President To Lam neemt tijdelijk zijn positie over. De politieke stabiliteit blijft gewaarborgd door het besluitvormingsproces van het Politburo. De VN-Index steeg in juli met 0,6%, ondanks enige volatiliteit door het overlijden van Nguyen Phu Trong. Het dagelijks handelsvolume daalde met 26,5%. Buitenlandse beleggers bleven netto verkopers. Het cijferseizoen is ook weer van start gegaan in juli: de nettowinsten in Q2 steeg gemiddeld met 25,6% op jaarbasis, met sterke prestaties in de bank-, vastgoed- en consumentensector.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen